prva strana

Petak, 3. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Januar 2006 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Zastave na pola koplja

Branko Vićentijević

Partijske enklave

– Lepo je uočio Božidar Milić, novi predsednik Pokreta za Valjevo Liberala Srbije (LS) i opozicioni opštinski odbornik, kako vladajuća koalicija u SO Valjevo, uz ostalo, funkcioniše na principu enklava. To je obrazložio uskostranačkim interesima, ili interesima grupa i pojedinaca u vođenju politike grada. Doduše, odbornici do početka sednica, a i mimo toga, sede u kabinetima svojih istaknutih pojedinaca, koji su se dohvatili fotelja. Odatle, kao po komandi, stižu u sale za sastanke.

Srbiji se žmuri
Ovu rečenicu, kao posprdnu parafrazu aktuelne vlasti svoje poruke biračima „Srbiji se žuri”, izgovorio je u Valjevu funkcioner Liberalno-demokratske partije (LDP), poznati glumac i bivši ministar Branislav Lečić na osnivačkoj skupštini ogranka te stranke.

Njen menadžer (predsednik) u Valjevu je bivši gradonačelnik Tomislav Milanović (2000-2004), koji je u aprilu 2005, na sednici Glavnog odbora DS, u ime grupe predvođene Čedom Jovanovićem, zatražio da se dozvoli formiranje unutarstranačke frakcije.
A gde ko stoluje u soliteru na nekadašnjem Titovom trgu? U Tominom (pre toga Dušanovom, Đulovom i Kaplarovom) kabinetu je Dobri Doktor. Preko puta njega, u kabinetu gđe Milice Vojić-Marković iz DSS-a (od 1992. do 2000. druga Velje, Veroljuba Lazarevića iz SPS) je Zoran Ilić (takođe Nova Srbija). Skupštinski „spiker” Miroslav Vuković je sobi Žarka Kovača (tu je ranije najviše bio Ljubomir Mucić), a u roze sobi u koju se ulazi iz Vukovićevog pretsoblja sada je Zdravko Vitošević (PSS).

U odajama, do kojih se stiže hodnikom levo na prvom spratu, stoluju Mala Velika (Glavna načelnica Milena Pavlović) iz Nove Srbije i potpredsednik lokalnog parlamenta Đorđe Milićević, čelnik valjevskog SPS-a. Tu su do 2000. bili Mira Stanić (GSS) i pok. Voja Spasenić (DSS). Niz hodnik, što iz predvorja Opštinskog predsedništva vodi do „ovalne sale” Opštinskog veća (ranije Izvršnog saveta, pa Izvršnog odbora Skupštine opštine), sa leve strane su dve odaje. U Vojinoj (Jovanovića) su (bili) menadžerka Divna i savetnik-volonter gradonačelnikov Raša Stevanović (DSS), smenjeni načelnik Kolubarskog okruga, a u susednoj je Dragan Ćela Stojanović (SRS), biva plaćeni član Opštinskog veća.